تاریخ: 1399/04/10 تعداد بازدید: 3
قهرمانان گمنام سلامت
امروز اگر کشور ایران به صورت مصمم به سمت پوشش همگانی سلامت قدم بر می‌دارد و در بین کشورهای شرق مدیترانه به دلیل استقرار نظام مراقبت‌های بهداشتی و درمانی اولیه به خوبی درخشیده و مورد توجه کارشناسان برجسته سازمان بهداشت جهانی هم قرار گرفته است، به دلیل برخورداری از یک شبکه بهداشتی درمانی بسیار محکم و پیشروست که با گام‌های موثر بهورزان در اقصی نقاط کشور به عنوان سربازان خط مقدم این فعالیت بزرگ، حاصل شده و کشور عزیزمان را به عنوان الگوی توسعه برای کشورهای جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه مطرح کرده است.

قهرمانان گمنام سلامت

بهورزان به دلیل سه ویژگی: بومی بودن و آشنایی آنها با فرهنگ و مشکلات مردم مناطق خودشان، توسعه محوری در فعالیت ها و توجه به عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر سلامت و مهارت آموزی بر مبنای وظایف سازمانی شان، نخستین حلقه روشن و بنیاد اجتماعی سلامت در ایران با نزدیک به چهار دهه پیشینه ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در دورافتاده‌ترین روستاهای کشور، بارقه امید و نقطه عطف نظام سلامت به‌شمار می‌روند.

از نگاهی دیگر، بهورزان، پیشتازان پیشگیری از بیماری‌ها و پاسداران سلامت همگانی با کمترین امکانات، نقشی بزرگ در افزایش سطح سلامت مردم و معرفی شایسته نظام سلامت ایران در جهان دارند. بی‌شک بدون حضور آنها، توفیقات عظیم این عرصه دست‌نیافتنی می‌نمود.

واضح است که پوشش همگانی سلامت بسیار مهم است چون شاهد تغییر در الگوی بیماری ها به دلیل افزایش سالمندی و رشد بیماری های غیرواگیر و نیز رشد عوامل خطر جدید مانند تغییرات اقلیمی و آلودگی های زیست محیطی و صنعتی هستیم. متاسفانه تا 30 سال آینده، بیش از 30 درصد از جمعیت کشور، بیشتر از 60 سال سن دارند و جمعیت ایران پیر می شود.

♦️بر همین اساس، بهورزان در خانه‌های بهداشت و مراقبان سلامت در مراکز خدمات جامع سلامت روستایی و شهری در بحث پیشگیری از بیماری‌ها نقش اساسی برعهده دارند.

در همین راستا، طی چهار سال اخیر با اجرای طرح تحول سلامت و افزایش خانه‌های بهداشت، خدمات بهورزان هم گسترش یافته است. بهورزان به عنوان سربازان خط مقدم نظام سلامت با آموخته‌ها، تجربه‌ها و ارتباط عمیق و موثر خویش، طی سال‌های طولانی نقشی کم‌نظیر در سامان و گسترش خدمات بهداشتی سراسر کشور، به‌ویژه مناطق و روستاهای محروم ایفا کرده‌اند.

🔹️به زعم وزیر بهداشت کشورمان، اولین سرباز خط مقدم دستاوردهای درخشان نظام سلامت از جمله کاهش مرگ و میر کودکان و مادران باردار، تکمیل پوشش واکسیناسیون و ترویج تغذیه با شیرمادر در کشور، بهورزان هستند که یک سرمایه گذاری زیربنایی برای کشور محسوب می شوند بر همین اساس در توسعه نظام شبکه در قالب سیستم ادغام یافته نظام ارائه خدمت حرکت خواهیم کرد و اولین تماس ما با مردم، خانه های بهداشت و بهورزان خواهند بود. در توسعه پیشگیری و تقدم آن بر درمان، طرح ها و برنامه هایی در دست است که پرونده الکترونیک سلامت یکی از ریل های عبور پزشکی خانواده و نظام ارجاع است که بهورزان، یکی از محورهای اصلی آن هستند.